Z KAPRA
Židovský kapr
Suroviny: 1 kapr bez hlavy, 2 cibule, 0,25 l piva, 50g hrozinek, 100g másla, 1 lžíce octa, 5 kkuliček celého pepře, 5 ks hřebíčku, 1 lžička soli, citrónová kůra, 1 lžíce hl. mouky, šálek vody.
Ve vodě krátce povaříme celý pepř a hřebíček. Po vychladnutí koření odstraníme. Vykuchaného kapra rozpůlíme a napříč napporcujeme. Kapra osolíme a pokapeme octem. Na rozpáleném másle osmahneme drobně pokrájenou cibuli, na ni položíme porce kapra, zalijeme pivem, polovinou vývaru a pod poklicí zvolna vaříme asi 20min. Kapra vyndáme, omáčku necháme vyvařit asi na polovinu, zahustíme moukou, rozmíchanou ve zbylém vývaru a dochutíme citrónovou kůrou. Přidáme hrozinky a ještě krátce povaříme. Na konec vložíme zpádky kapra a necháme chvilku povařit.
Doba prřípravy: 45min.
Kapr na jablkách
Suroviny: 1 kapr, 100 g špeku, 4 jablka, paprika (nemusí být), sůl, Maggi Harmonie chuti.
Špek nakrájíme na slaboučké plátky a vyložíme jím ohnivzdonou mísu. Na špek dáme osolené porce kapra. Jablka nakrájíme jako na štrůdl, zasypeme kapra tak, aby maso nebylo vidět. Lehce zasypeme kořením MAGGI Harmonie Chuti.
Můžeme ozdobit paprikou pokrájenou na kolečka. Zakryjeme a pečeme v horkovzdušné troubě cca 25 minut, v obyčejné déle.
Doba vaření: 50min.
Zázvorový kapr Suroviny: 4 porce kapra, 100 g zázvoru (čerstvého), 1 sáček Maggi Harmonie chuti, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 balení hl. mouka, 1 cibule, petrželka. Omyté a osušené porce kapra posypeme jemně nastrouhaným zázvorem, MAGGI Harmonií Chuti a pokapeme citrónovou šťávou . Necháme asi 1/2 hod. odležet v chladu a obalíme v mouce.Kapra opečeme z obou stran. Na výpeku opečeme na kolečka nakrájenou cibuli a společně s petrželkou s nimi posypeme porce kapra. Doba vaření: 45min.
KAPR NA GRILU
Suroviny: 1 kapr, 7 stroužků česneku, 7 bobkových listů, sladká i pálivá paprika, orgáno, citrónová šťáva, 5-7 lžic oleje.
Z vykuchané ryby stáhneme kůži a jestliže jsme šikovnější, můžeme ji i vykostit. Takto připravenou rybu naporcujeme, osolíme a namáčíme do marinády. Tu si připravíme z oleje, 7-mi stroužků rozdrceného česneku, 1 lžičky papriky sladké maďarské a podle chuti papriky pálivé. Kousky máčené v marinádě poskládáme do misky a jednotlivé vrstvy rybího masa prosypáváme oreganem a prokládáme bobkovým listem. Zalijeme zbylou marinádou. Přikryté necháme v lednici marinovat 2-3 dny, ale každý den rybu v marinádě přeložíme, aby se chuť koření rozprostřela do každého kousku masa. Pečeme 2-3minuty z obou stran na grilu a hotové pokapeme citrónovou šťávou. Jako přílohu doporučujeme pečivo.
Pečený kapr se sardelovou pastou
Suroviny: 1 vykuchsný kapr bez hlavy, 1/2 citrónu, 1 lžička soli, 1 lžíce sardwlové pasty, 1 lžíce hladké mouky, 100g másla, šálek hovězího vývaru.
Kapra podélně rozpůlíme a vysušíme. Na povrchu každé poloviny kůži napříč dvakrát prořízneme a do každého otvoru vsuneme plátek citrónu. Kapra potřeme solí a na rozpáleném másle zvolna pečeme asi 20min. V polovině uvedené doby obě půlky obrátíme. Měkkého kapra opatrně vyjmeme a neporcujeme na kousky. Do výpeku vmicháme sardelovou pastu, zaprášíme moukou a krátce podusíme. Zalijeme vývarem a asi 5min povaříme. Vrátíme zpět prohřat naporcovaného kapra a při podávání každou porci přelijeme šťávou.